От Лазаровден до Великден – гостуваща изложба на Етнографско-археологически музей – Елхово в Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ – Габрово

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПри голям медиен  интерес  и интерес от страна на експерти, специалисти-етнографи, музейни работници, екскурзоводи и посетители  на 8 март 2016 г. в изложбената зала на Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“-Габрово бе открита изложбата на Етнографско-археологически музей – Елхово „От Лазаровден до Великден“.

В изложбата са експонирани над 300 оригинални експоната, изработени преди повече от 1 век от сръчните ръце на елховските жени. От богатия фонд на музея са показани оригинални лазарски и момински костюми, костюми на нововенчани невести, голямо разнообразие на накити,  кърпи, престилки, поли, гази, ивици, пералки и други елементи на костюмите, изработени с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет от жените на Елховския край.

Изложбата отразява всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата между Лазаровден и Великден, както и  иновативни великденски практики.

В изложбата са експонирани великденски и лазарски обредни хлябове и  над 300 великденски яйца – рисувани и гравирани от етнографа Добринка Костова – гл. уредник в музея, с мотиви от елховски шевици и гайтани.

За пореден път публично, Етнографско-археологическият музей – Елхово бе признат от музейни експерти за притежател на най-богатата, ценна и атрактивна етнографска колекция от женски носии, тъкани и шевици в страната.

Изложбата ще гостува в „Етъра“ – Габрово и ще бъде отворена за посетители от 8 март 2016 г. – до 8 май 2016 г.