Снимки: В зала Елхово се проведоха исторически презентации посветени на Съединението на България

Община Елхово и Етнографско-археологически музей-Елхово съвместно организираха за жителите и гостите на град Елхово събитие посветено на предстоящият празник отбелязващ 132 години от Съединението на България. В новооткритата зала Елхово бяха представени две презентации посветени на националния празник. На събитието присъства Петър Киров – кмет на Община Елхово, Койчо Койчев – Началник РУ на МВР Елхово, както и жители и гости на град Елхово.

Христо Христов – директор на Етнографско-археологически музей – Елхово представи презентация на тема „Съединението на България“, пресъздаваща детайлно всички събитията датиращи от Санстефанският мирен договор, който е подписан на 19 февруари 1878 година, до Сръбско-Българската война през 1885 година в национален мащаб.

Добринка Костова – главен уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово представи презентацията на тема „Елховският край в борбата за Съединението на България и неговото утвърждаване“, която презентация пресъздаде събитията случващи се в същият период, но тук на местно ниво в град Елхово.

Съединението на Кнажество България и Източна Румелия е едно от най-достойните и бележити събития в новата история на България. Съединението е само българско дело – без никакви външни подбудители, поддръжници и защитници, а чрез специалистите в музея днес жителите и гостите на Елхово имаха възможност да бъдат по-близо до тези събития, чрез представените две презентации, които включваха много подробности и факти, малко известни за широката аудитория до този момент.