ЕЛХОВСКА КРАСОТА ГРЕЙНА В СИЛИСТРА

На 20 март Етнографско-археологически музей – Елхово  открива в Регионален исторически музей- Силистра изложбата „ОТ ЛАЗАРОВДЕН ДО ВЕЛИКДЕН – ТРАДИЦИИ И ИНОВАЦИИ ОТ ЕЛХОВСКО“

Изложбата представя основните моменти на българската обредност от Лазаровден до Великден в Елховския край – в долината на Тунджа, между Странджа и Сакар. От богатия фонд на музея са показани оригинални лазарски и момински костюми и накити, изработени преди повече от един век, избродирани  с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет. Всяка мома лазарка сама е везала костюма си, за да бъде харасена и избрана. Приготвяла е 3 ката нова премяна за Великден,  като върху газите, полите, кърпите и  престилката си, като своеобразен художник, но не с четка върху платно, а с игла и конец е рисувала и бродирала съкровените си копнежи за любов и щастие и всичко онова, което е наблюдавала около себе си – цветя, животни, човешки и геометрични фигури, в ярки и пъстри цветове в различни и преливащи се нюанси, които „галят окото“.

В изложбата са експонирани лазарски облекла и шевици, обредни хлябове, великденски яйца и са показани всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата между Лазаровден и Великден  – лазаруване, отговяване на Бояницата и поднасяне на обредни хлябове-кукли, носене на краваи от нововенчаните булки на кумата,  боядисване на яйца и др.

Изложбата представя и иновативни великденски практики. Всички съкровени копнежи, които момите-лазарки   са бродирали върху костюмите си, но не с игла и конец, а с цветен восък и гравьор етнографът  Добринка Костова- главен уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово  е претворила и нарисувала  върху великденски яйца.

В изложбата са експонирани великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата. Върху яйцата по традиционен начин с восъчна писалка, с релефен восък, варак, гравиране и изрязване е представено   многообразието на жизнерадостните мотиви от шевиците и гайтаните на момите – лазарки. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли, престилки и кърпи. Изработени са само с естествени материали.