ИЗЛОЖБА „ВЕЛИКДЕНСКИ ПИСАНИ ЯЙЦА – ТРАДИЦИИ И ИНОВАЦИИ“ НА НА ЕТНОГРАФСКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ЕЛХОВО И ДОБРИНКА КОСТОВА В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СВИЛЕНГРАД

В изложбената зала на Исторически музей-Свиленград е открита изложба „ВЕЛИКДЕНСКИ ПИСАНИ ЯЙЦА – ТРАДИЦИИ И НОВАЦИИ“ на Етнографско-археологически музей-Елхово и Добринка Костова. В изложбата са експонирани традиционни и иновационни великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата. /Изложбата, поради липса на достатъчно експозиционна площ е част от по-голяма изолжба, в която са експонирани 365+1 яйца, колкото е броя на дните в годината/.

Автор на изложбата е Добринка Костова – главен уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово. Вдъхновена от красивите шевици по лазарските и великденски носии, върху които  момите с много любов, творчество и фантазия са бродирали съкровени си копнежи за любов и щастие, тя,  не с игла и конец, а с цветен восък и гравьор е претворила и нарисувала мотиви от традиционни български шевици и гайтани върху великденски яйца.

Върху яйцата по традиционен начин с восъчна писалка /характерна за изписване на яйцата във Велинградско и Ихтиманско/, с релефен восък, вакар, гравиране и перфориране с гравьор е представено   многообразието на жизнерадостните мотиви от шевиците на момите – лазарки.

Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли и престилки от фонда на музея. Изработени са само с естествени материали – „еко-яйца“.

Названието на украсените и изрисувани яйца в  България яйца са: „писани яйца“, „шарени яйца“, „перашки“.

Писаните яйца не са за чупене, те  са за гледане и се  ползват  за подарък на близки и любими хора.

Писаното яйце стои на по-високо място от обикновеното боядисано яйце, при направата му е вложен труд, обич, почит. Подаряват се от кумата, свекървата и тъщатата на млада булка, за да и се „излюпят пиленца“, на останалите близки и роднини , за да са здрави, да им е пълна къщата и да имат много късмет във всичко.

Хубавите пожелания са изписани чрез рисунките върху черупката на яйцето.