Етнографско-археологически музей-Елхово чества своя 60 годишен юбилей

Днес по обяд, тържествено бе честван 60-годишния юбилей на музея в град Елхово, на който присъстваха кмета на Община Елхово г-н Петър Киров, д-р Невена Даскалова –Желязкова – директор на музея от 1986 до 1993 г. и семейството на дъщеря й, пристигнало специално за честването от Холандия, ръководители и служители на Община Елхово, Петър Петров от „Българските корени“- Издателска къща „Богара“ – Пловдив, гости, съграждани и приятели на музея.

С ретроспективна презентация, представена от главния уредник Добринка Костова бе представена историята на музея, експозициите и научно-изследователската и популяризаторската дейност на музея.

Началото е поставено на 28.ХII.1958 г. от Иван Желязков – създател и пръв директор на музея и вече 60 години Етнографско-археологически музей – Елхово заема своето достойно място в националната музейна мрежа на България.

Музеят посреща своят 60-ти рожден ден в основно ремонтирана, санирана и реновирана сграда по проект на Община Елхово и благодарение на нея през последните 10 години музеят изцяло поднови материалната си база и използва съвременни технологии в своите експозиции – информациони терминали, аудио гид система, дигитализация на музейните фондове и др.

За 60 години в музея са събрани и запазени десетки хиляди единици родова памет от края на ХІХ и началото на ХХ век. Съхранени са над 23 000 експоната, отразяващи и документиращи богатото културно-историческо наследство на Елховския край. От тях 15 000 съставляват основните музейни фондове „Етнография” и „Археология“. Приоритетно представят разнообразното етнографско и археологическо наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско – Сакарския край. В документалния и фотоархива му се пазят десетки хиляди оригинални документи и фотографии, свързани с развитието на този край от Освобождението до днес, както на местното население, така и на българските преселници от Одринска и Беломорска Тракия.

Музеят притежава над 4 000 тома специализирана литература и над 2 000 единици специализирани научни списания, които са на разположение на ученици, студенти, докторанти и преподаватели.

Етнографско-археологически музей – Елхово е една от най-популярните, развити и интересни дестинации в Югоизточна България, особено с участието му в Националните туристически движения „Опознай България – 100 Национални туристически обекта” под № 100 и в Националното движение „Обичам България” под № 201 .

Доказателство за национално признание за значимостта на Етнографско-археологически музей – Елхово и за цялостната му дейност е награждаването му с орден „Кирил и Методий” – I степен и „Почетен герб на Община Елхово – Златен”.