На 2 септември 2019 г. си отиде Йорг Хенле

Йорг  Хенле

12.05.1934 – 02.09.2019

На 2 септември 2019 г. си отиде Йорг Хенле – един добър човек с висок интелект и морал, щедър меценат и голям приятел на България. 14 години той е председател на дружеството на приятелите на „Дома на културата на Света“ в Берлин, а в продължение на 22 години е председател на отдела за литература към „Културния кръг на немската индустрия“, като много от  наградените след конкурс  в този период лауреати, впоследствие добиват световна известност. Йорг Хенле е инициатор и създател на интернационални “Културни домове за социално слаби младежи“ в Берлин и Дуизбург, където млади таланти получават стимул за творческо начало. Литературата и музиката са неговото ежедневие – той свири добре на цигулка и познава лично знаменити музикални изпълнители на 20 век, а благотворителната му дейност обхваща от издръжка на цели институции (оркестри), фестивали, конкурси – до подкрепа на нуждаещи се млади хора. Йорг Хенле е член е на Управителния съвет на наследственото издателство за оригинални нотни издания „Хенле Хауз“, Мюнхен, и по неговото настояване  на Радио София са подарени   копия на всички оригинали нотни издания за ползване от професионалисти и студенти.

Йорг Хенле е дългогодишен председател на семейната Фондация „STICHTING HORIZON“, създадена с цел изследване и съхраняване на световното културно наследство с акцент върху спасяването на застрашени от изчезване духовни ценности (исторически и археологически паметници) в страните, които нямат средства да ги запазят. Неговата Фондация реализира редица проекти в Латинска Америка, Намибия, Грузия, Румъния и България.

Активната и разнопосочна благотворителна дейност, съпътствала целия живот на Йорг Хенле,  е оценена с много ордени, награди и отличия. Две от тях, на които той особено държи, са орден “ Кръст за заслуги към „Ордена за заслуги на ФРГ”  (Медал на град Дуизбург)  и Орден „Златно руно“ на Република Грузия

Огромен е приносът на Йорг Хенле за запазването и популяризирането на историята на България  в световната културна съкровищница. Чрез своята Фондация „STICHTING HORIZON“ Йорг Хенле подкрепя активно редица научни проекти,  проучващи  археологическите паметниците на българската история от най-ранната  периоди на праисторията, античността и средновековието и осигурява публикуването на резултатите от тези изследвания.

Оказваната от Фондацията финансова помощ е от огромното значение за проучване и запазване на културно-историческото наследство на Елховска община. С нейната подкрепа археологическа експедиция „Странджа”, ръководена от Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките провежда дългогодишни проучвания на тракийската култура на територия на общината, които доведоха до редица невероятни археологически открития, направили Елховска община световно известна като територия с уникални тракийски паметници. Сред тях е непокътнатият гроб на тракийски владетел със златен венец, сребърни и бронзови съдове, разкопан под Голямата могила до с. Маломирово и Златиница, гробният комплекс от Римската епоха с уникална, напълно запазена колесница, бронзови съдове и златни накити, разкрит до с. Борисово, саркофагът със златни накити, бронзови съдове и колесница, открит в Голямата могила до с. Стройно, саркофагът, гробницата и зиданият гроб с уникален бронзов балсамарий, разкрит в могила Крал Мезар до с. Бояново и т.н. Не трябва да забравяме и сензационното откритие на най-ранната царска тракийска гробница – долмен, проучена под ръководството на Деян Дичев до с. Голям Дервент.

Фондацията спонсорира книги, изложби и филми. Сред тях е „Път през Балканите – най-ранни заселвания в Европа” и „Скални мистерии – изследвания в Източните Родопи” (с автор доц. Стефка Иванова), „Етнокултурни паралели по пътя на българите в Балкано-Кавказкото постранство и Поволжието” (с автор проф. Ружа Нейкова), „Голямата могила край Маломирово и Златиница” и „Тракийски владетелски дом край Синеморец” (с автор Даниела Агре), „Ранновизантийска и средновековна архитектурна скулптура в Созопол” (с автор доц. Ива Досева), „Балканите – споделено наследство – книга и пътуваща изложба“, „Димитрий Ермаков – Майстори на 19 век“ и  „Безпристрастният свидетел“ (със съставител и фотограф Иво Хаджимишев), „Последните свидетели“ – документален филм за същността на нестинарството, заснет в с. Българи с последните живи автентични нестинари (с автор Гинка Чолакова – Хенле) и др.

За всички, които го познаваха, Йорг Хенле си остава  един забележителен, отзивчив, невероятно доброжелателен и с огромно чувство за хумор човек, който обичаше българските си приятели и се радваше да е сред тях. Днес ние му казваме с благодарност и много обич „Сбогом, Приятелю“.