Етнографско-археологически музей – Елхово гостува в Регионален музей-Търговище с изложба

„Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар”

В изложбата са експонирани 300 експоната от фонда на Етнографско-археологически музей – Елхово, представящи основните видове и разновидности на елховската сукманена носия от края на ХIХ в. до 50 –те години на ХХ век, носена в Елховския край – в долината на Тунджа, Странджа и Сакар. Тя представя една феерия от красота и багри, в която са показани над 12 различни вида сукмани от края на ХIХ до средата на ХХ век: старинна елховска сукманена носия и нейния по-съвременен вариант, носен през 40-те и 50-те год. на ХХ век, празнично моминско и лазарско облекло, невестенска носия, облекло за възрастни жени, ежедневно облекло, сукманите – подшитник, смесени бялки, аленик, белкосник, тронски, кариотски, саичена носия на преселниците от Беломорска Тракия в Елховския край и др.

От богатия фонд на музея са показани оригинални накити и женски костюми, изработени преди повече от един век, избродирани с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет от талантливите ръце на елховската жена.

В изложбата са експонирани и традиционни тъкани, свидетелстващи, че българката от този край е майстор и естет не само при изработката и украсата на своето облекло, но и в в стремежа си да създаде повече топлота и уют в подредбата на своя дом.

Изложбата може да бъде разгледана в РИМ-Търговище от 30 май до октомври 2021 г.