Снимки: Етнографско-археологически музей – Елхово представи изложбата „От лазаровден до Великден – традиции и иновации от елховско“

Изложбата представя основните моменти на българската обредност от Лазаровден до Великден в Елховския край – в долината на Тунджа, между Странджа и Сакар. От богатия фонд на музея са показани оригинални лазарски и момински костюми и накити, изработени преди повече от един век, избродирани с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет. Всяка мома лазарка сама е везала костюма си, за да бъде харасена и избрана. Приготвяла е 3 ката нова премяна за Великден, като върху газите, полите, кърпите и престилката си, като своеобразен художник, но не с четка върху платно, а с игла и конец е рисувала и бродирала съкровените си копнежи за любов и щастие и всичко онова, което е наблюдавала около себе си – цветя, животни, човешки и геометрични фигури, в ярки и пъстри цветове в различни и преливащи се нюанси, които „галят окото“.

В изложбата са експонирани лазарски облекла и шевици, обредни хлябове, великденски яйца и са показани всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата между Лазаровден и Великден – лазаруване, отговяване на Бояницата и поднасяне на обредни хлябове-кукли, носене на краваи от нововенчаните булки на кумата, боядисване на яйца и др.

Пред многобройната публика от богатия фонд на музея бяха показани лазарски облекла и носии шити приди повече от 100 години. Костюмите бяха представени от ученичките от ПГ „Св.Климент Охридски“ – гр.Елхово : Дона Нешева, Симона Тодорова, Бояна Николова, Бианка Димова и приятелката на музея Ивелина Бахчеванова.

Изложбата представя и иновативни великденски практики. Всички съкровени копнежи, които момите-лазарки са бродирали върху костюмите си, но не с игла и конец, а с цветен восък и гравьор етнографът Добринка Костова- главен уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово е претворила и нарисувала върху великденски яйца.

В изложбата – базар са експонирани 365+1 яйца – колкото са дните в годината, от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата. Върху яйцата по традиционен начин с восъчна писалка /характерна за изписване на яйцата във Велинградско и Ихтиманско/, с релефен восък, варак, гравиране и изрязване е представено многообразието на жизнерадостните мотиви от шевиците и гайтаните на момите – лазарки. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли, престилки и кърпи. Изработени са само с естествени материали.

Изложбата е отворена за посетители от 9.00 до 12.00 и от 13.30 до 17.00 часа